Wijndomein Thilesna
Over Thilesna
Wijndomein Thilesna is gelegen aan de Oude Maas in het historische dorpscentrum van Dilsen en omvat 4 ha wijnstokken.
Dilsen ligt in het uiterste oosten van België te midden van de Limburgse Maasvallei.
Het is een van de droogste en zonnigste regio’s van de Benelux en heeft met zijn terroir van kiezel en grind, dé ideale voorwaarden voor de creatie van wijnen met hun typisch Maaslandse mineralische aroma’s.
Bij de aanplant van de wijnstokken viel de keuze op de druivensoorten Pinot Auxerrois, Pinot Gris en Riesling.
Bij de nieuwe aanplant in ’23 kwam Pinot Blanc er als nieuwe variëteit bij.
Deze soorten zijn uiterst geschikt voor een droge vinificatie van ‘Karaktervolle Maaslandse’ kwaliteitswijnen.

Carmen en Johan Jacobs-Janssen
Toen Johan Jacobs in 2010 op professioneel vlak in contact kwam met Karel Henckens van ‘Wijndomein Aldeneyck’, sloeg diens gedrevenheid en passie voor de wijnbouw meteen over en deed hem onmiddellijk dromen van een eigen wijngaard.
Overleg met zijn echtgenote Carmen Janssen en hun families, een positieve haalbaarheidsstudie door wijnbouwadviseur Geurt Van Rennes en zijn agrarische opleidingen deden het hele verhaal in een stroomversnelling terecht komen.
Het volgen van de opleiding ‘Wijnmaker – Wijnbouwer’ bij Syntra Limburg, een cursus wijnbouw gevolgd bij het DLR Rheinland Pfalz en de praktische steun van bovengenoemde collega, gaf hem de eerste nodige bagage voor de creatie van een kwaliteitsvol product.
De beschikbare gronden werden inmiddels plantklaar gemaakt en in 2014 werden de eerste wijnstokken geplant op drie verschillende percelen met een oppervlakte van 0,5 ha. Twee jaar later in mei 2016 kwam er 1 ha bij.
De laatste uitbreiding dateert van begin mei 2023, toen werd de bestaande wijngaard van 1 ha vergoot tot 3,5 ha. Alles werd via een gps-systeem aangeplant. Zo is het domein intussen 4 ha groot geworden.
In oktober 2016 werden reeds de eerste geselecteerde druiventrossen manueel geoogst en volgens de modernste technieken gevinifieerd. De geboorte van een eerste terroirwijn is intussen een feit!
Naast de aanschaf van de nodige landbouwmachines en inrichting voor de wijnmakerij werd begin 2017 gestart met de verbouwingswerken van een hoeve, in de schaduw van de Oude Toren in het historische centrum van Dilsen. Deze zal als uitvalsbasis voor het wijndomein dienst doen.
Ondertussen worden de wijngaarden met volle overtuiging en zeer veel enthousiasme op een milieubewuste manier met de nodige zorg bewerkt.
Tijdens de ijstijden heeft de Maas in de Maasvallei zeer veel puin afgezet. Dit puin bestond voornamelijk uit grind en zand afkomstig uit de Ardennen. De historische resultaten hiervan vinden we terug onder de vorm van meters dikke pakketten grind onder onze wijngaarden.
Deze dikke pakketten grind, met daarbovenop een toplaag bestaande uit leem en zandleem, vormen de basis voor de kwaliteit van onze druiven. Onze kwaliteitswijnen halen bijgevolg hun minerale aroma’s uit de fantastische samenstelling van deze bodem.
Volgens de klimaatatlas van het KMI valt er in de Maasvallei op jaarbasis het minste neerslag van de hele Benelux (680 mm/m²/jaar) gecombineerd met ongeveer 1750 zonuren per jaar.
De wijngaarden zijn allemaal zuidelijk georiënteerd wat maakt dat de druiven de hele dag mooi in de zon hangen. Bovendien liggen ze letterlijk aan de oever van de Oude Maas. En de Oude Maas, als rivier, draagt op haar beurt bij in de warmte-buffering die van belang is bij het rijpingsproces van de druiven.
De goede grond, de ligging van deze grond ten opzichte van de zon, de gekozen druivenrassen en het geschikte klimaat maken het ‘terroir’ en geven het unieke karakter aan de wijnen.
Een naam met geschiedenis!
Aangezien het wijndomein gelegen is in het centrum van het vroegere Maasdorpje Dilsen werd er gekozen voor de oudst teruggevonden vermelding uit 1062.
Uit oude akten blijkt dat er toen sprake was van een dorpskern onder de naam Thilesna.
Thilesna was gelegen ten oosten van de heirbaan Tongeren-Nijmegen en is momenteel beter bekend als “Oud-Dilsen, Dilsen-Dorp of in de volksmond als Onder-Dilsen”.
Dilsen lag vlak aan de Maas en was als kleine haven destijds van economisch belang.
Toen door overstromingen in 1740 de Maas een andere bedding meer oostwaarts zocht, en in 1816 de havengeul onbereikbaar werd door ijsschotsen, raakte de haven in onbruik.
De bevolking was de grillen van de Maas beu en ging zich meer westwaarts vestigen in houten huizen en zo ontstond het buurtschap Houtissen waar zich in de 19e eeuw uiteindelijk het nieuwe centrum van Dilsen ontwikkelde.
In de tweede helft van de 20e eeuw ontstond door de fusie van Dilsen, Stokkem, Rotem, Elen en Lanklaar een nieuwe gemeente. Dilsen kreeg in 1987 de stadsrechten van Stokkem toegekend, op voorwaarde dat de naam Stokkem zou opgenomen worden in de nieuwe benaming. Dit gaf aanleiding voor de nieuwe fusienaam Dilsen-Stokkem.
De site rond de torenruïne van de voormalige Sint-Martinuskerk in Oud-Dilsen werd rond de vorige eeuwwisseling opnieuw ontdekt en lijkt met zijn sterrenrestaurant – hostellerie ‘Vivendum’, hotel ‘De Maretak’ met wellnesscenter ‘La Myrrhe’ en intussen de wijnverkoop- en degustatieruimte van Wijndomein Thilesna stilaan op weg om een oase van genot te worden in het rivierpark Maasvallei.
Maaseik (B) / Thorn (NL)
Maasvallei Limburg ontvangt eerste grensoverschrijdende wijnappellatie in Europa
Maasvallei Limburg
Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen binnenkort met het label van BOB ‘Maasvallei Limburg’ op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoog kwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.
Pioniers van deze erkenning, Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) en Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL), verankeren hiermee de typische smaak van de wijnen uit hun terroir.
Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck & Harry Vorselen van Wijngoed Thorn op de Maasbrug in Maaseik. (foto: Els Verbakel)
Het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ ontvangt als eerste grensoverschrijdende regio in Europa een Beschermde Oorsprongsbenaming, zeg maar Europese ‘Appellation d’Origine Controlée’. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa.
Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit. Het erkenningsbesluit van de BOB ‘Maasvallei Limburg’ is inmiddels door de Europese Commissie formeel goedgekeurd.
“In 2010 rijpte het eerste idee om een Appellatie aan te vragen aan beide zijden van de Maas want ons terroir eindigt niet aan onze landsgrens”, aldus de initiatiefnemers Harry Vorselen en Karel Henckens. “We beseften toen niet waaraan we begonnen, maar na jarenlang doorzetten zijn we nu zover dat Europa de smaakkwaliteit, identiteit én terroirexpressie van onze wijnen erkent. En daar zijn we terecht fier over! De toplaag van warme leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) zijn doorslaggevend in de mineraliteit, diepgang en finesse van onze wijnen.”
De teeltmaatregelen en vinificatiemethoden binnen deze regio zijn streng gereglementeerd via het Productdossier. Deze wijnappellatie geldt enkel voor de wijndruivenrassen, verbouwd en gevinifieerd binnen de streng afgebakende contouren van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ en omvatten onder meer: Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Riesling.
Wijnbouwers Maasvallei Limburg
De laatste jaren zijn meerdere wijnbouwers gestart in dit gebied. Via de Erkenningscommissie wijn in België en de Nederlandse Voedings-en Warenautoriteit kunnen alle wijnbouwers een aanvraag indienen waarna de wijnen een analyse ondergaan en getest worden op smaak en kwaliteit. Deze beslissen uiteindelijk welke wijnen het kwaliteitslabel BOB ‘Maasvallei Limburg’ mogen voeren.
Wijndomein Thilesna
We zijn zeer fier dat we als jong wijndomein bij de oprichting van deze eerste Europese grensoverschrijdende wijnappellatie in de laatste rechte lijn voor de erkenning ervan, ons steentje achter de schermen nog hebben kunnen bijdragen.
Uiteraard àlle lof en eer aan onze collega’s Karel Henckens van ‘Wijndomein Aldeneyck’ en Harry Vorselen van ‘Wijngoed Thorn’ die zich hier reeds jaar en dag voor hebben ingezet.
Van de Erkenningscommissie wijn in België hebben we intussen op basis van analyses op kwaliteit en smaak het kwaliteitslabel BOB ‘Maasvallei Limburg’ mogen ontvangen voor onze Pinot Gris en onze Riesling.
Onze Pinot Auxerrois gemaakt van druiven uit een wijngaard gelegen net buiten het afgebakende gebied van deze grensoverschrijdende wijnappellatie draagt een ander kwaliteitslabel, nl. dat van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) ‘Maasland’.
Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna & Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck.