Gelezen in de media
Ook in de Maasvallei zetten enkele wijnbouwers hun eerste stappen, daar wordt op termijn zo’n 15 hectare aan druiven bijgeplant. Johan Jacobs van wijndomein Thilesna uit Dilsen is een van die beginnende wijnboeren. “Momenteel heb ik een kleine halve hectare met mijn eerste wijnstokken, maar de bedoeling is om op termijn uit te breiden naar vijf hectare. De Limburgse wijnboeren die er momenteel al zijn, hebben een goede reputatie opgebouwd en dat trekt anderen enorm aan.” Zelf wordt Johan bijgestaan door een ervaren Limburgse wijnbouwer. “Bij mij is dat Karel van Wijndomein Aldeneyck.”
BRON: HET LAATSTE NIEUWS
Johan Jacobs (34) uit Dilsen heeft zijn eerste 1.300 stokken op drie verschillende locaties staan. “Vooral met Pinotdruiven, maar op een apart perceel met een microklimaat dat net iets warmer is, heb ik ook 310 stokken van de ”Rieslingdruif”, legt de dertiger uit.
“Ik heb al 120 schoffeluren achter de rug, allemaal manueel. Door Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck kreeg ik de smaak voor de wijnbouw te pakken. Hij is mijn leermeester, bij hem doe ik ervaring op.” “Ik ben bescheiden begonnen, ik heb ook nog een job.” Maar de langetermijnvisie is er wel. “Ik investeerde in een tractor en inox vaten. Met de steun van mijn vrouw en familie wil ik hier graag mee verder gaan. Zo kochten we al een oude hoeve, zodat we op ons wijndomein kunnen wonen. Volgend jaar komt er 1 hectare bij. Dat zijn 4.500 stokken. Het gaat om een perceel bij de Oude Maas in het historische centrum van Dilsen. Het uiteindelijke doel is 5 hectare. Dat is professioneel leefbaar”, besluit Jacobs, die als student een landbouwopleiding genoot.
BRON: HBVL 06-02-2015
Het gebeurt niet vaak dat ik iets over een wijn post, maar vandaag ga ik toch mijn volledig objectieve deskundige mening ventileren op dit forum.
Tijdens de eindwerkverdediging van de opleiding wijnbouwer/wijnmaker bij Syntra in Hasselt kwam Johan Jacobs uit Dilsen-Stokkem zijn eerste wijn presenteren. Hij schonk ons zijn Auxerrois in het glas en de aroma’s kwamen mij al tegemoet. Bij het proeven waren het geel fijne zuren die heel snel door mineraliteit werden opgevolgd. Ik werd echter pas helemaal van mijn stoel geblazen door de lange afdronk. Zo lang, maar vooral zo fijn aromatisch en mineraal.
Johan was heel duidelijk: “Ik heb hier eigenlijk niks aan gedaan. Wijn wordt gemaakt in de wijngaard.”
De Maasvallei en Auxerrois is een combinatie waar we nog veel van gaan horen. En zeker onthouden: Wijndomein Thilesna !!!! Johan Jacobs is een nieuwe wijnbouwer waar we nog veel van gaan horen.
Johan Bellens (van Claire Martin) die als jurylid mee het examen afnam was eveneens onder de indruk. Wie interesse heeft in deze wijn zal heel vlug moeten zijn want er is van deze eerste oogst niet veel.
Proficiat Johan met deze schitterende wijn!
BRON: FACEBOOK 24 juli 2017
MAASEIK / DILSEN-STOKKEM
De Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) heeft 38 Belgische wijnen bekroond met een gouden of zilveren medaille. De Limburgse wijnboeren kaapten met zeventien medailles, waarvan negen gouden, de meeste van alle provincies weg.
128 wijnen dongen mee naar de erkenning en 38 soorten witte, rode en mousserende wijn werden daadwerkelijk bekroond door de sommeliers. Zij loofden de algemene kwaliteit van de producten die er elk jaar op vooruitgaan. “Dat heeft tal van redenen”, stelt Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck uit Maaseik. “Als je vandaag een wandeling op een van de wijndomeinen maakt, zal je met je eigen ogen zien dat er ontzettend geïnvesteerd werd in nieuw materiaal. We hebben geen geschiedenis zoals de grote wijnlanden, maar dat is tegelijkertijd een pluspunt. Er is marge en ruimte om te investeren. Maar de wijnstokken worden natuurlijk elk jaar ouder en dus weer een tikkeltje beter. Ze groeien mee met onze kennis van de wijnbouw.”
Klimatologisch voordeel
Limburg kaapte 17 van de 38 medailles weg, een pak meer dan de andere provincies. Aldeneyck was de grootste winnaar. “Ik heb met zeven wijnen deelgenomen en sleepte vier gouden en een zilveren medaille in de wacht. Ik zie dat niet als een prestige, maar wel als een bekroning voor het vele werk. Ons beroep wordt vaak geromantiseerd, terecht ook. Maar het harde labeur valt toch niet te onderschatten. We leven met de seizoenen mee.”
Dat Limburg zo goed scoort, is voor Henckens geen verrassing. “We hebben hier een klimatologisch voordeel. Het is bij ons net enkele graadjes warmer. Zeker in de Maasvallei. De rivier en zijn plassen zijn een bondgenoot tegen vriesweer”, aldus Henckens.
Ook Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna in Dilsen viel in de prijzen. Hij sleepte zilver in de wacht met zijn allereerste wijn. “Het is surreëel, zo ongelofelijk en onverwacht. Ik nam deel om de kwaliteit te ijken. Dit verandert echter niks voor mij. Ik blijf dit doen in bijberoep. Mijn ambitie is niet om tien hectaren vol te planten, maar wel om kwaliteitswijn af te leveren. Vandaag hebben we 1,5 hectare. Misschien groeien we over enkele jaren naar 3 en nemen we nadien de stap naar 5, maar niet meer dan dat.”
JOHAN JACOBS
“Mijn ambitie is niet om tien hectaren vol te planten, maar wel om kwaliteitswijn af te leveren”
“De smaakbeleving van onze klanten staat altijd voorop”, aldus Joyce Storken van Bakkerij ’t Haegske.
Nieuwe producten en smaken bedenken, combineren en uittesten is iets waar we altijd mee bezig zijn.
Joyce dacht er al langer aan om met een collega-ondernemer uit de horecasector
samen te werken en nam contact op met Jacobs Johan van Wijndomein Thilesna.
“In één van onze recepten gebruikten we effectief de wijn van Wijndomein Thilesna
en zo kwamen we tot een nieuwe creatie: het THILESNA WIJNSTOKBROOD”.
Het duo van stokbrood en wijn smaakt bovendien overheerlijk bij kaas, tapas en tapenades.

voegt Jacobs Johan er nog lachend aan toe.
Het THILESNA STOKBROOD is vanaf zaterdag 21 november 2020 verkrijgbaar bij Bakkerij ’t Haegske in Rotem.
Voor een stokbrood met bijhorende fles wijn betaal je de pakketprijs van 15 euro.
Stokbrood en wijn zijn ook apart verkrijgbaar.





