Nieuws

 

MAASEIK / DILSEN-STOKKEM

 

De Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) heeft 38 Belgische wijnen bekroond met een gouden of zilveren medaille. De Limburgse wijnboeren kaapten met zeventien medailles, waarvan negen gouden, de meeste van alle provincies weg.

 

128 wijnen dongen mee naar de erkenning en 38 soorten witte, rode en mousserende wijn werden daadwerkelijk bekroond door de sommeliers. Zij loofden de algemene kwaliteit van de producten die er elk jaar op vooruitgaan. “Dat heeft tal van redenen”, stelt Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck uit Maaseik. “Als je vandaag een wandeling op een van de wijndomeinen maakt, zal je met je eigen ogen zien dat er ontzettend geïnvesteerd werd in nieuw materiaal. We hebben geen geschiedenis zoals de grote wijnlanden, maar dat is tegelijkertijd een pluspunt. Er is marge en ruimte om te investeren. Maar de wijnstokken worden natuurlijk elk jaar ouder en dus weer een tikkeltje beter. Ze groeien mee met onze kennis van de wijnbouw.”

 

Klimatologisch voordeel

 

Limburg kaapte 17 van de 38 medailles weg, een pak meer dan de andere provincies. Aldeneyck was de grootste winnaar. “Ik heb met zeven wijnen deelgenomen en sleepte vier gouden en een zilveren medaille in de wacht. Ik zie dat niet als een prestige, maar wel als een bekroning voor het vele werk. Ons beroep wordt vaak geromantiseerd, terecht ook. Maar het harde labeur valt toch niet te onderschatten. We leven met de seizoenen mee.”

 

Dat Limburg zo goed scoort, is voor Henckens geen verrassing. “We hebben hier een klimatologisch voordeel. Het is bij ons net enkele graadjes warmer. Zeker in de Maasvallei. De rivier en zijn plassen zijn een bondgenoot tegen vriesweer”, aldus Henckens.

 

Ook Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna in Dilsen viel in de prijzen. Hij sleepte zilver in de wacht met zijn allereerste wijn. “Het is surreëel, zo ongelofelijk en onverwacht. Ik nam deel om de kwaliteit te ijken. Dit verandert echter niks voor mij. Ik blijf dit doen in bijberoep. Mijn ambitie is niet om tien hectaren vol te planten, maar wel om kwaliteitswijn af te leveren. Vandaag hebben we 1,5 hectare. Misschien groeien we over enkele jaren naar 3 en nemen we nadien de stap naar 5, maar niet meer dan dat.”

 

 

JOHAN JACOBS

“Mijn ambitie is niet om tien hectaren vol te planten, maar wel om kwaliteitswijn af te leveren”

 

  

KARAKTERVOL MAASLANDS

Website Powered by my-designs.be