Wijndomein Thilesna

Ook in de Maasvallei zetten enkele wijnbouwers hun eerste stappen, daar wordt op termijn zo'n 15 hectare aan druiven bijgeplant. Johan Jacobs van wijndomein Thilesna uit Dilsen is een van die beginnende wijnboeren. "Momenteel heb ik een kleine halve hectare met mijn eerste wijnstokken, maar de bedoeling is om op termijn uit te breiden naar vijf hectare. De Limburgse wijnboeren die er momenteel al zijn, hebben een goede reputatie opgebouwd en dat trekt anderen enorm aan." Zelf wordt Johan bijgestaan door een ervaren Limburgse wijnbouwer. "Bij mij is dat Karel van Wijndomein Aldeneyck."

 

 

Johan Jacobs, Wijndomein Thilesna (Dilsen)

“Wijnboer Aldeneyck is mijn leermeester”

Johan Jacobs (34) uit Dilsen heeft zijn eerste 1.300 stokken op drie verschillende locaties staan. “VoorametnPinotdruiven , maar op een apart perceel met een microklimaat dat net iets warmer is, heb ik ook 310 stokkevan”de ”Rieslingdruif”,  , legt de dertiger uit.

“Ik heb al 120 schoffeluren achter de rug, allemaamanueel.nDoor Karel Henckens s van Wijndomein Aldeneyck kreeg ik de smaak voor de wijnbouw te pakken. Hij is mijn leermeester, bij hem doe ik ervaring op.” “Ik ben bescheiden begonnen, ik heb ook nog een job.” Maar de langetermijnvisie is er wel. “Ik investeerde in een tractor en inox vaten. Met de steun van mijn vrouw en familie wil ik hier graag mee verder gaan. Zo kochten we al een oude hoeve, zodat we op ons wijndomein kunnen wonen. Volgend jaar komt er 1 hectare bij. Dat zijn 4.500 stokken. Het gaat om een perceel bij de Oude Maainhhet historische e Dilsen. Het uiteindelijke doel is 5 hectare. Dat is professioneel leefbaar”, besluit Jacobs, die als student een landbouwopleiding genoothbvL 06-02-201517

 

Syntra

Het gebeurt niet vaak dat ik iets over een wijn post, maar vandaag ga ik toch mijn volledig objectieve deskundige mening ventileren op dit forum.

Tijdens de eindwerkverdediging van de opleiding wijnbouwer/wijnmaker bij Syntra in Hasselt kwam Johan Jacobs uit Dilsen-Stokkem zijn eerste wijn presenteren. Hij schonk ons zijn Auxerrois in het glas en de aroma's kwamen mij al tegemoet. Bij het proevenwaren het heell  fijne zuren die heel snel door mineraliteit werden opgevolgd. Ik werd echter pas helemaal van mijn stoel geblazen door de lange afdronk. Zo lang, maar vooral zo fijn aromatisch en mineraal.

Johan was heel duidelijk: "Ik heb hier eigenlijk niks aan gedaan. Wijn wordt gemaakt in de wijngaard."

De Maasvallei en Auxerrois is een combinatie waar we nog veel van gaan horen. En zeker onthouden:WijndomeinThilesna!!!!a Johan Jacobs is een nieuwe wijnbouwer waar we nog veel van gaan horen.

Johan Bellens (van Claire Martin) die als jurylid mee het examen afnam was eveneens onder de indruk. Wie interesse heeft in deze wijn zal heel vlug moeten zijn want er is van deze eerste oogst niet veel.

Proficiat Johan met deze schitterende wijn! — met Johan Jacobs bij SYNTRA Campus Hasselt.

KARAKTERVOL MAASLANDS

Website Powered by my-designs.be